Pedodonti -Çocuk Diş Hekimliği- Nedir?

Kökenini latinceden almış olan Pedodonti terimi Çocuk Dişleri demektir..

Doğumdan 12 yaşına kadar olan zaman içerisinde çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını ve işlev görmesini, bunun yanında çürüğün, fiziksel travmanın, kalıtımsal ve doğumsal etkenlerin dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlar.

Pedodonti, diş hekimliğindeki bütün tedavileri içeren ve çocuklara uygun olarak bunları gerçekleştiren kapsamlı bir diş hekimliği dalıdır.

Pedodontist (Çocuk Diş Hekimi) kimdir?

Diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra Pedodonti Anabilim Dalı’nda eğitimine devam etmiş diş hekimidir.

Pedodontistler ne yapar? Nasıl yapar?

Pedodontistler, diş hekimliğinde yapılan tüm tedavileri çocuk hastaya özel bir şekilde uygulayabilir:

  • Çocuk için en uygun muayene ve tedavi teknikleriyle diş tedavilerini bir oyuna çevirir. Bu şekilde çocuklarda diş hekimi korkusu oluşmaz.
  • Çürük risk grubunu belirler ve buna yönelik koruyucu-önleyici uygulamalar (fissür örtücü, yerel fluorid uygulaması gibi) yapar.
  • Büyüme-gelişim sırasında çene gelişiminin ve diş çıkarmanın takibini yapar, koruyucu ortodontik tedavilerle olası diş çapraşıklıkları önlenmiş olur.
  • Kalıcı dişlerin eksik olduğu durumlarda dişli protezler yaparak estetik görünümü ve çiğnemeyi iyileştirir.
  • Özel bakım ihtiyacı duyulan çocukların diş tedavilerini yapar.

Çocuğumun ağız-diş sağlığı için neden bir pedodontiste danışmalıyım?

Çocuklar “küçük yetişkinler” değildir. Çocukluk dönemi, yetişkinlikten farklı olarak hızlı metabolizma, hızla devam eden büyüme-gelişme gibi özelliklere sahiptir. Benzer şekilde süt dişleri ve yeni süren genç kalıcı dişlerin yapısı da bir yetişkin dişine göre oldukça farklıdır. Bu nedenle pedodontistler, çocuk ağız diş sağlığında en kapsamlı bilgiye sahip diş hekimleridir.

Çocuğumun ilk diş muayenesi ne zaman yapılmalı?

İlk diş muayenesinin, ilk diş sürdükten sonra (6 ay -1 yaş) yapılması önerilir. Erken diş muayenesi ile doğru ağız hijyen eğitimi verilir, beslenmenin düzenlemesi yapılır ve çürükten korunmak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verilir. Bu şekilde henüz bebeklik dönemindeyken diş çürüklerinin önüne geçilmiş olur. Pedodontistinizin belirlediği aralıktaki düzenli diş kontrolleri ile uzun dönemde çürüksüz ve sağlıklı dişlerin temelleri atılır.